News

Back to the list
07.05.2016

Divas trešdaļas darbu tiks izlikti publikas vērtējumam pirmo reizi!

No šī gada 2016.gada 13.maija līdz 9.jūnijam Latvijas pasta bankā norisināsies, 2015.gada nogalē atklātās, mākslas platformas ArtAlea.com otrā izstāde “Arhetips”. Ekspozīcija vēstīs par vienojošo arhetipu trim, Latvijā retiem, konkrēto mākslas virzienu un tehniku pārstāvjiem, kuri jau vairāku gadu garumā nododas un attīsta mākslas formas, virzienus un tehnikas, kurus tikai nedaudzi uzdrīkstas izkopt. Ernest Vitin ir Latvijā vienīgais monumentālu stikla skulptūru tēlnieks. Māris Upzars, viens no ļoti nedaudzajiem minimālisma virziena pārstāvjiem Latvijā. Un Dita Lūse, starptautiski atzīta arhitektūras, telpas un gaismas saspēles māksliniece.

 

Fonētiski, [arhe] atklāj izstādē eksponēto darbu saistību ar Ditas Lūses arhitektūru mākslā un Ernest Vitin mākslu arhitektūrā, kamēr [tips] norāda, uz mākslas darbiem, kā tipiskiem piemēriem no konkrētiem, maz pārstāvētiem, virzieniem, kā minimālisms Māra Upzara izpildījumā, un tehnikām.

 

Trīs raksturīgie pretpoli - krāsa un līnija, forma un saturs, arhitektūra un māksla, rada gribasspēka un augstākās apziņas arhetipu – trijstūri. Līdz ar ko, nojaucot ikdienišķās barjeras un radot telpu dziļdomīgam klusumam, šīs trīsvienības pavadījumā, ArtAlea vēlas aicināt apmeklētājus ļauties baiļu un satraukuma izskaušanai, aizstājot tos ar uzdrīkstēšanos un prāta stingrību, kāda piemīt šiem trim māksliniekiem.

 

Māris Upzars sacer gleznieciskas simfonijas ar tikai dažu krāsu kompozicionālu apvienojumu, klasificējoties maz pārstāvētā minimālisma žanra ietvaros. Viņa tīro ģeometrisko formu un izteikto krāsu gleznojumi top reducējot savas sajūtas līdz pašai pamata būtībai, līdz to arhetipiskai izpratnei. Gribasspēks ir Māra panākumu atslēga introspekcijā un pasaules izpratnē. Savukārt, Ernest Vitin un Dita Lūse ir novirzījušies proporcionāli tālu no redukcijas principa, un ar maksimālu formu un līniju daudzveidību atbrīvojot augstāko apziņu. Ernest Vitin monumentālie, tajā pašā laikā, jutekliskie stikla krāvuma meistardarbi atrodami arī iestrādāti arhitektūrā, kamēr Ditas Lūses arhitektūras gleznojumi, ir mākslinieciski eleganti, neparastas eļļas tehnikas paraugdarbi. Gaismēnu saspēle ornamentu niansēs ir svarīgākais mainīgais lielums Lūses un Vitin telpiskajos šedevros.

 

Visu triju mākslinieku darbi ir vizuāli un telpiski kontrastējoši. Šķietami neiespējamā plastikas veidošana no cietā materiāla – stikla, ir Vitin uzdevumu augstākajās prioritātēs, kamēr konstrukcija no piekāpīgajām eļļas krāsām pārsteidz un maldina pie ierastā radušo prātu. Eļļas krāsu izmantojums abu gleznotāju darbos ir ļoti atšķirīgs. Upzara biezie, lēnprātīgie klājumi kontrastē ar Lūses ūdeņainajām, smalkajām iestrādēm. Izstādē apspēlētā pretpolu mijiedarbība nenogurdinās un mākslinieku arhetips stimulēs pārdomas par katra pašu dzīves izpratni, ceļu un to vērtību.

 

Mākslas platformas ArtAlea.com, sadarbībā ar Latvijas pasta banku, rīkotajā izstādē “Arhetips” būs unikāla iespēja apskatīt daudzus jaunus, vēl neredzētus, mākslinieku darbus. Aptuveni divas trešdaļas darbu tiks izlikti publikas vērtējumam pirmo reizi. Taču tiem, kam kāds no iepriekš eksponētajiem darbiem aizķēris sirdi, vēl cerība to ieraudzīt līdzās jaunajiem!

 

Latvijas pasta banka Jūs aicina nākt izbaudīt izstādi līdz 2016.gada 9.jūnijam.